De webmail gebruiken

Webmail zorgt er voor dat u op iedere computer met internetverbinding, waar ook ter wereld, gebruik kunt maken van uw e-mailfaciliteiten.

 

Hieronder wordt uitleg gegeven over deze e-mailfaciliteiten:
Inloggen
Eerste gebruik van Zelfbeheer webmail
E-mail lezen
Een E-mail versturen
Instellingen maken
E-mail automatisch doorsturen

Out of office reply

Handtekening toevoegen

Wachtwoord wijzigen
Spam instellingen
 

 


login scherm

 

Inloggen:

Om in te loggen in Zelfbeheer webmail surft u met uw favoriete webbrowser naar http://webmail.zelfbeheer.com/. Hier krijgt u het volgende scherm te zien.

 

De gebruikersnaam is uw (hoofd-) e-mailadres en uw wachtwoord heeft u gekregen toen uw domeinnaam werd opgeleverd. Mocht u uw wachtwoord vergeten zijn, kunt u altijd even bellen met het storingsnummer.

U kunt hier de taal kiezen waarin de interface van de webmail zichtbaar moet zijn.
Nederlands is daar natuurlijk ook bij.

 

 

 

 

 
instellen tijdzone

 

Eerste gebruik van Zelfbeheer webmail:

 

Bij het eerste gebruik van de webmail wordt u gevraagd om uw tijdzone te kiezen. De tijdzone waarin Nederland zich bevindt is GMT+1. U klikt hier op afsluiten om naar uw e-mailscherm te gaan.

De tijdzone kan later altijd nog gewijzigd worden als u bijvoorbeeld op vakantie bent of voor een ander verblijf in het buitenland bent. De tijdzone-instelling zorgt ervoor dat de ontvangsttijden in uw lokale tijd worden weergegeven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


webmail inbox

 

 

E-mail lezen

 

Na het instellen van de tijdzone komt u terecht in het startscherm van uw webmail inbox (Zie hieronder een voorbeeld van de webmail omgeving).

 

Hier ziet u 3 kolommen met links het menu, daarnaast een lijst van ontvangen e-mails en daar weer naast een geselecteerde e-mail met de inhoud daarvan.

Door op de middelste kolom op een van de e-mails te klikken selecteert u deze en kunt u de inhoud daarvan lezen in de laatste kolom. Hier vindt u ook meer informatie over de e-mail zoals de datum van verzenden en het e-mailadres van de afzender.

  

  

 


voorbeeld "new"

 

 

Een e-mail versturen

 

Een e-mail versturen kan op 2 manieren. Een nieuw e-mail bericht opmaken of door simpelweg te reageren op een ontvangen bericht door voor "reply" te kiezen in het betreffende bericht waarop je wilt antwoorden.

Een nieuw bericht opmaken gaat alsvolgt: in het hoofdvenster kiest u voor "new" (zie voorbeeld "new").

 

Door op het knopje new te klikken verschijnt er een scherm waarin u het e-mail bericht kunt opmaken en vervolgens versturen. (zie figuur e-mail opmaak).

 

  


e-mail opmaak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Instellingen maken

Er zijn een aantal mogelijkheden om het gebruik van uw e-mail te vergemakkelijken. Zo kunt u er voor kiezen om uw mail automatisch door te sturen naar bijvoorbeeld een collega.

U kunt bijvoorbeeld ook een zogenaamde out-of-office reply in te stellen (of afwezigheidsassistent) voor het geval dat u een paar dagen niet in staat bent uw mail te behandelen. Als iemand u een mail stuurt krijgt deze een geautomatiseerd antwoord van u waarin u vertelt wat er aan de hand is.

U kunt alle instellingen vinden door op de knop 'instellingen' (of 'settings' als u hebt gekozen voor de Engelse taal) in de linkerbovenhoek te klikken.

E-mail automatisch doorsturen

Het komt wel eens voor dat u op vakantie bent en iemand anders uw werk of in ieder geval uw e-mail verkeer opvangt. Hiervoor kunt u de ontvangen e-mailtjes automatisch door laten sturen naar een collega of vriend die dan voor u kan antwoorden of de e-mail netjes kan afhandelen tijdens uw afwezigheid.

Kies in het submenu links voor "Account Settings" en vervolgens voor "Doorsturen" (zie doorstuur voorbeeld),

 


doorstuur voorbeeld

 

hier vult u vervolgens het e-mail adres voor het doorsturen in en kiest vervolgens voor Opslaan. Uw mailtjes worden nu automatisch doorgestuurd naar het door u opgegeven adres. Wilt u de e-mails die door gestuurd zijn automatisch verwijderen uit uw eigen inbox? Dan vinkt u simpel het vakje aan voor "Verwijder bericht bij doorsturen".

 

 

 

 


autoresponder

 

Out of office reply

 

 

Out of Office, vertaald naar "even afwezig". Deze optie kunt u makkelijk gebruiken wanneer u even op vakantie bent en na uw vakantie de ontvangen mailtjes wilt gaan beantwoorden. Het is wel zo netjes om dit even aan uw klanten of vrienden te laten weten. Dit kan door middel van de optie "Mijn Auto-Responder" in het instellingen-menu.

 

Hier kunt u de Auto-Responder inschakelen en een bericht hiervoor opstellen. Maar eerst moet u deze optie inschakelen door het vakje "Inschakelen Autoresponder" aan te vinken (zie Auto-Responder).

 

 

 


autoresponder bericht

 

 

Vervolgens kunt u het bericht gaan opmaken wat automatisch wordt verstuurd wanneer u een bericht ontvangt. Hiervoor klikt u op de tab "Auto-Responder bericht" en vervolgens kunt u het bericht opmaken als platte tekst of in html. Heeft u het bericht klaar kiest u simpelweg voor opslaan en de autoresponder is ingeschakeld.

 

 

 

 

 

 

 

 


handtekening

Handtekening toevoegen

 

Een automatische handtekening op het eind van uw e-mail bericht is altijd een mooie uniforme afsluiter van uw e-mails en staat ook erg netjes. Dit is ook een optie in webmail. hiervoor kiest u voor de "Account settings" links in het submenu. Vervolgens kiest u voor de laatste tab "Handtekening" hieronder kunt u de handtekening vormgeven of gewoon simpelweg intypen. (zie handtekening)

 

 

 


wachtwoord en tijdzone

 

 

Wachtwoord wijzigen

 

 

Het is verstandig om na een bepaalde tijd eens te veranderen van wachtwoord gewoon uit veiligheidsredenen. Dit is makkelijk door te voeren door links in het submenu te kiezen voor "Account instellingen" en vervolgens de tab "Gebruiker" aan te klikken. Ook is het hier tegelijk mogelijk de tijdzone aan te passen.

 

 

 

 

 


figuur 1

 

 

Spam instellingen

 

 

Spam is tegenwoordig voor vrijwel iedereen een grote ergernis. het is dus ook aan te raden om uw e-mail accounts te beveiligen hiertegen. In zelfbeheer webmail is dit in te stellen onder het mapje "Filtering" en vervolgens de optie "Spam Filtering". U kunt hier vervolgens voor 2 opties kiezen (zie figuur 1).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


figuur 2

 

 

 De standaard vorm van beveiliging of specifieke spam instellingen. Bij de specifieke instellingen is het voor u mogelijk zelf te bepalen wat de filter uitvoerd bij enig risico op spam (zie figuur 2).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


figuur 3

 

Ook komt het wel eens voor dat een vertrouwd adres wordt gezien als spam risico, dit kan u zelf tegen gaan in de optie "vertrouwde zenders" hier kunt u de specifieke adressen opgeven die dan vervolgens buiten de spam risico groep valt (zie figuur 3).